Viešoji įstaiga Kelmės turizmo ir verslo informacijos centras

Pagaminta Kelmėje

Apsilankę Kelmės rajone galite pasimėgauti, pažinti tik mūsų rajone gaminamais, išskirtinio skonio maisto produktais:

  • Kelmės vartotojų kooperatyvo – Kelmės KOOPS kepamo išskirtinio Kelmės pyrago, kurio šaknys yra siejamos su tarpukario, žydiškaja Kelme – mat pyragas yra kepamas pagal žydiško beigelio receptūrą.
  • Kelmės kraštas garsus Kelmės KOOPS kepama namine, rugine duona, duona su daržovėmis, įvairiais konditerijos gaminiais – kurių skonis sužavės net didžiausią gurmaną ar smaližių.
  • Šakočių mėgėjai Kelmės kraštą puikiai žino dėl Kelmės KOOPS kepamo tautinio paveldo šakočius, kurių skonis kiekvienam jį pabandžiusiam palieka neišdildomą skonio pojūčio jausmą.
  • Naminės duonos mėgėjai puikiai žino išskirtinio skonio Šaukėnų duoną, kuri yra kepama Šaukėnų miestelyje, Kelmės rajone.
  • Mėgstantys pasimėgauti sezoninėmis uogomis ir ypač avietėmis gali pasinerti į skonio jūras pabandę paragauti ūkininkės Audronės Yspiryan pagamintomis natūraliomis aviečių tyrėmis, o galintys ir norintys atvykti į Audronės ūkį galės įsigyti norimų uogų – ūkyje yra galimybė patiems prisiskinti uogų.

Gilias tradicijas mena ir Kelmėje gaminami pieno produktai: varškė, grietinė, kefyras, jogurtai. Pirkėjai parduotuvių lentynose šiuos produktus gali rasti VILVI GROUP prekės ženklu pažymėtose pakuotėse.

  • Išskirtinius, brandintus sūrius, sūrių gurmanai, galima pasimėgauti Kelmės rajone gaminais Žano Talandžio, na o mėgstantys paprastąjį baltą sūrį pagardintą prieskoniais ar rūkytą turėtų paragauti „Alduko sūrių“.

 

Ar žinote, jog Kelmėje esti rekordų miestelis – Kražiai. Miestelyje įsikūrusiame kultūros centro muziejuje galite pamatyti net kelis rekordus: sunkiausią knygą Lietuvoje bei didžiausią muilą – „Milžinų muilą“, kurį pagamino vietos gyventoja, žolininkė Kristina Šilinskienė, dar žinoma kaip Naktižiedė. Kristina galima įvairius natūralius produktus: arbatas, aliejus, namų kvapus, kvepalus – žinomus kaip ETNOLAB produktus.

Mėgstantys ramybę turi galimybę apsilankyti Palendrių vienuolyne, kuris paliks neišdildomą įspūdį, kurį praturtins galimybė įsigyti vienuolių surinktų ir sudžiovintų arbatų, natūralaus medaus ir kitų gamtos dovanų.

Mėsos gaminių mėgėjai atvykę į Kelmę tikrai nenusivils. Rajone tikrus, naminius, medžio dūmų kvepiančius rūkytus mėsos gaminius siūlo Kelmės rajone įsikūrusi IĮ Kaimo mėsinė, UAB Žemaira, na o vertinantys išskirtinės kokybės jautieną turėtų įsigyti Ričardo Petriko ūkuje užaugintų galvijų mėsos.

Regione puikiai žinomos ir Kelmės rajone užaugintos daržovės: švieži pomidorai ir agurkai iš Šaukėnų šiltnamių, rauginti kopūstai, marinuoti agurkai, burokėliai iš Algimanto Vaupšo ūkio.